Beauty Heaven

kicsit bővebben a (természetes) fényvédelemről | Magister Products Kakaóvajas naptej

2017. május 25. - zsu044

A fényvédős posztok minden tavasszal aktuálisak, sajnos bennem csak kb. 3 éve tudatosodott, mennyire fontos témakör. Mivel szoláriumstúdiónk volt anno, 7 éven keresztül én is csokilány voltam, annyit szoliztam, amennyit akartam, és a napra kifeküdni sem jelentett gondot. Aztán "leszoktam" a szolizásról, maradt a fehér bőr, (amivel meg kellett barátkoznom), a foltok és a ráncok. Ma már betartom a napozás szabályait, végigjártam a natúr fényvédelem rögös útját, a szoláriumot pedig kb. 7 éve nagy ívben elkerülöm. Babafotózások alkalmával, ahogy nézem / fogom a tökéletes, pihe-puha, gyönyörű bababőrt, mindig eszembe jut, ha visszatekerhetném az időt, jobban vigyáznék a bőrömre..

_mg_6983logo2.jpg

Mostanában felmerült a környezetemben egy-két tisztázásra szoruló kérdés. 

FAKTOR-KÉRDÉS:

Sajnos még mindig elég nagy félreértések vannak a faktorokat illetően, és az emberek nagy része (és a bőrgyógyászok nagy része is) leragadt ott, hogy minél nagyobb faktorszámú kémiai fényvédővel kenjük magunkat, annál jobb. Nem lesz jobb. Először is:

  • a kémiai fényvédők sok esetben kárt okoznak a bőrben sejt-szinten, és szinte minden esetben terhelik a bőrt és a szervezetet. Sajnos nagyon sok cégnél látom, hogy a 10-15-ös faktorú termékekbe is kémiai fényvédőket alkalmaznak, holott ekkora fényvédelem simán megoldható titánium-dioxiddal vagy cink-oxiddal.
  • a minél magasabb faktor, annál nagyobb védelem elv nem teljesen helytálló. A 6-os faktorszámú termékek már 80%-os fényvédelmet nyújtanak, míg a 40 faktoros 97%-os védelmet ad. A napozás szabályait betartva nincs szükség 8-10-es faktornál többre. (vannak kivételek, pl. műtéti heg, hámlasztó kezelést követően, stb.. ahol fennáll a fokozott pigmentálódás lehetősége, ez más lapra tartozik, ez egy külön poszt lesz)
  • 10-es faktor felett szinte teljesen gátlódik a D-vitamin szintézis. A D-vitamin hiány eleve akut probléma a magyar lakosság körében, pedig létfontosságú vitamin, hiánya komoly betegségeket is okozhat.
  • az sem igaz, hogy ha nagyobb faktorszámú a termék, melyet használunk, akkor akár órákig, vagy akár egész nap kint lehetünk a napon. Folyamatos napon tartózkodás esetén 2-3 óránként újra kell krémezni az 50-es fényvédőt ugyanúgy, mint a 10-est

A NAPOZÁS SZABÁLYAI:

Igen, tudom, hogy már lerágott csont, és remélem, senkinek nem mondok újdonságot, de nem árt ismételni:

  • 11 és 15 óra között ne tartózkodj a tűző napon. Ha nem tudod elkerülni a napon tartózkodást ez idő alatt, a fényvédő mellett használj szalmakalapot, napszemüveget, és vegyél fel egy lenge ruhát, inget.
  • tavasszal fokozatosan szoktasd a naphoz a bőröd, használj természetes fényvédő krémet
  • napozás előtt fél órával vidd fel a bőrödre a fényvédőt
  • ha hosszabb ideig tartózkodsz napon, 2-3 óránként kend újra a fényvédőt
  • soha ne spórolj a fényvédővel, mindig elegendő mennyiséget vigyél fel a bőrre (különösen figyelj babád, kisgyermeked bőrére)
  • nincs olyan fényvédő, amely 100%-os védelmet nyújt, teljesen mindegy, hány faktoros krémmel kened be magad, a napozás szabályait be kell tartanod, különben a bőröd látja kárát!
  • fokozottan ügyelj a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlásra
  • napozás után is kényeztesd a bőröd: zuhanyzás után permetezd át levendula- vagy rózsavízzel, majd kend be természetes összetételű testápolóval

HOGYAN MŰKÖDNEK A TERMÉSZETES FÉNYVÉDŐK:

  • sok növényi vaj, olaj természetes formájában is nyújt némi fényvédelmet, mint pl. a sheavaj, a ricinus- és a kenderolaj, a kakaóvaj, a kókuszolaj és a jojobaolaj. Nem véletlen a legnépszerűbb ezer éve a kakaóvaj, aranyló barna színt ad, és kb. 8-as faktorral védi a bőrünket napozás közben. A természetes fényvédő krémekben egész biztos találkozunk valamelyik növényi olajjal.
  • a természetes fényvédő készítményekben általában Cink-Oxid és/vagy Titanium-Dioxide biztosítja az első számú fényvédelmet. Mindkét összetevő természetes fényvisszaverő anyag, véd az UVA és az UVB sugárzás ellen is. EWG kockázatuk alacsony, irritatív indexük 0, komedogén indexük szintén 0. Mindkét összetevő megfelelő védelmet nyújt a 290-400 nm hullámhosszú napsugarak ellen, a Titanium-Dioxide némi védelmet nyújt a 350-400 nm hullámhosszú sugarak ellen, a Cink-Oxid viszont még a 700nm hullámhosszú sugarak ellen is ad némi védelmet. Ha nagy mennyiségben van a kozmetikumban, jellegzetes fehér réteggel vonja be a bőrt.
  • egy jó fényvédőben a fent említett összetevőkön felül találunk antioxidánsokat, mint pl. A- és E-vitamin, melyek védenek az UV sugarak káros hatásaitól

TERMÉKAJÁNLÓ:

(az ajánlott termék azóta megújult, Sunny Bunny néven találod a Magister webshopban)

Mint már említettem a poszt elején, sokat kísérleteztem natúr fényvédelem terén. A fehérre meszelős natúr kencéket kihagynám, próbálkoztam otthon kotyvasztós módszerrel is, ami eredményeként egy betonkemény, tejfehér kencét kaptam, amit alig lehetett kirobbantani az üvegből! :)) Csak tisztán a kókuszolajjal leégtem a tengerparton, és nem is szeretem, amikor mindenem csupa olaj. Idén az egyik kedvenc natúrkozmetikai márkám, a Magister Products piacra dobott egy Kakaóvajas naptejet, kiváncsian vártam, milyen lett. 1 hónapja tesztelem, és azt kell mondjam, még nem használtam ilyen jó naptejet.

Tisztán természetes összetevők alkotják, a fenti kritériumok mindegyikének megfelel, a fényvédelmet Cink-Oxid biztosítja, emellett az organikus olajok és a bőrvédő vitaminok is teszik a dolgukat. Ekkora mennyiségű Cink-Oxid még nem nehezíti el a bőrt, és nem hagy fehér réteget. Tiszta összetételének köszönhetően ezt a naptejet nyugodtan használhatja bárki, érzékeny bőrűek, kismamák és gyermekek is. 

_mg_6606.jpg

Jellemzően minden tavasszal leégek az óvatoskodás ellenére is, elég fehér bőrű vagyok, és könnyen pirulok. Ezt a naptejet használtam fűnyíráskor, a kutyasétáltatások alkalmával, a hétvégi túráinknál, és lepirulás helyett kezd szép aranybarna színt kapni a bőröm. Nagyon tetszik! :) Amit mégjobban imádok benne, az az állaga. Sűrű, testes krém, könnyen kenhető formula. Gazdagon ápolja a bőrt, aminek külön örülök, mert amúgy is száraz a bőröm, de a napozás során ez csak tovább fokozodik. Illetve fokozódna, mert a Magister naptejével hidratált, ruganyos és pihe-puha a bőröm még este is. Összetételét és bővebb információt a webáruházban olvashattok róla, katt IDE. Már 200 ml-es kiszerelésben is kapható, nálam egyelőre egy 100 ml-es példány van csak, de ha elfogy, egész biztos, hogy beszerzem nagyobb kiszerelésben. 

Remélem sikerült meggyőznöm Titeket, hogy a testünkön, ha semmilyen külső behatásnak nincs kitéve a bőrünk, (pl. hámlasztó, friss heg) bőven elég ez a kb. 15-ös fényvédelem, ennek a terméknek a segítségével aranyló, egészséges bőrt kapunk napozás során, és a D-vitamin szintézist sem blokkolja. Csupa egészség! ♥A terméket keresd a webáruházban.

Névtelen_1.png

A blog Facebook oldalát itt tudod követni.

find-us-on-facebook-logos-1024x245.jpg

Fotók:
logo_lila.pnginstagram-logo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautyheaven.blog.hu/api/trackback/id/tr2512540447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása