Beauty Heaven

soha többé SLS, SLES és társai..

2015. február 03. - zsu044

Úgy 5 éve már "tiszta" samponokat próbálok használni, de néha vágyok valami újra. A legrosszabb, amit tehettem, hogy elcsábultam egy SLES alapú, szilikonos, jó marketinggel rendelkező terméknek. (nem is értem, hogy tudtam így meginogni)

syosskeratintr092014_362405_web_367h_367w.png

Az első 3-4 hajmosásnál jött a "hűha" érzés: a natúr samponjaim után elképesztően erős illat, könnyen kifésülhető, puha és illatos haj. Igenám, de minden használattal egyre csak rakódik le a szilikon a hajra/fejbőrre, mert ugyebár a hajunkon nem szeretjük a szilikont. 1 hónap után eljutottam arra a szintre, hogy naponta kell hajat mosnom, mert tiszta zsír a töve, a vége pedig már száraz a sok mosástól. Ez részben köszönhető a szilikonnak, illetve az SLES mellékhatásának, mivel olyan erős zsíroldó hatással rendelkezik, hogy gyakorlatilag mindent leold, még a bőr számára védelemként szolgáló réteget is, amit az mielőbb szeretne pótolni, így heves zsírosodással reagál. Nem kis idő lesz helyrehozni a kis kiruccanásomat.. Soha többé vegyszeres-szilikonos sampon.

Ezt a posztot nem a Syoss termékcsaládra szeretném kiélezni, hanem minden SLS, SLES, stb. alapú samponra és tisztálkodószerre. Bár a KM-en csak 4-es EWG-vel, és sárga pöttyel látták el a vegyületet, én azért megadnám neki a pirosat. 5 éve nem használok ilyen összetevővel rendelkező termékeket, és teljesen helyrejött a bőröm, elmúlt a kényszeres testápolózás, a nagyfokú bőrszárazság, és a fejbőröm viszketése. Erre most elcsábulok egy ilyen samponnak.. tényleg nem értem magam! :(

És most lássuk egy kevésbé kozmetikázott megfogalmazással, mi is az az SLS..

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) és Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
 Autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban használják - valamint a termékek 90%-ban mint hab.

Az SLS-nek és ALS-nek kitett állatokon tapasztaltak szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is. Gyorsan felszívódhat a szemből, az agyvelőből, a szívből, és a májból, és ott elraktározódhat, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet. Késleltetheti a gyógyulási folyamatot, felnőtteknél szürke hályogot okozhat.
Az SLS-nek és ALS-nek kitett gyerekek szeme előfordulhat, hogy nem fejlődik megfelelően, mert a fehérjéket a vegyszer feloldja. Az SLS és ALS károsíthatja a bőr immunrendszerét is azáltal, hogy elkülöníti a rétegeket, és gyulladást okoz. Gyakorta leplezik részben természetes kozmetikumokban azzal a magyarázattal, hogy "kókuszdióból származik".

A biztonsági adatlapról:
Szembe kerülve: 6 albínó nyúl szemébe csepegtetett 29%-os Sodium Lauryl Sulfate oldat komoly irritációt okozott. Az anyagot az erősen bőrirritatív csoportba sorolták.

Sodium Laureth Sulfate (SLES) és Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
a Sodium Lauryl Sulfat alkoholos formája. Ez valamivel kevésbe ingerlő, mint a Sodium Lauryl Sulfat, de súlyos kiszáradást idézhet elő. Samponokban és tisztítószerekben más összetevőkkel való reakcióba lépésekor esély van arra, hogy rákkeltő nitrátok és dioxinek képződjenek. Már egyszeri samponos kezeléssel nagy nitrát mennyiséget juttathat a véráramba. Ha más anyagokkal kombinálják, akkor a SLES és az ALES nitrozaminokat hozhat létre, amik potenciálisan rákkeltőek. Gyakran leplezik részben természetes kozmetikumokban olyan elnevezéssel, hogy "kókuszdióból származik".


A biztonsági adatlapról:
Figyelem! Bőr és szemirritációt okoz! Kerülje, hogy szembe, bőrre és ruhára kerüljön. A közepes és erős szemirritatív osztályba lett besorolva.

 

Sokat gondolkoztam, hogy újra megírjam-e ezt a posztot, egyszer már, egy másik blogon megírtam egy hasonlót. Merthogy pár éve még egy környezetvédelemmel, és annak minden vonzatával foglalkozó blogot vezettem. Akkor, ott kudarcba fulladt. Olyan hozzászólások érkeztek, mint:

"ha ez igaz lenne, rákos lenne a fél világ"

"mit kell úgy aggódni, úgyis csak 1-2 percig érintkezik a bőrömmel"

...és hasonlók. Pedig nem azt állítottam, hogy rákos leszel, ha ilyen sampont használsz.. Napi szinten minimum 500 olyan vegyülettel találkozik a szervezetünk, ami nem mondhatnám, hogy szolgálja az egészségünket / szépségünket. Az SLS az egyik. Ne habozz váltani!

Névtelen_1.png

 

A blog Facebook oldalát itt tudod követni.

find-us-on-facebook-logos-1024x245.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautyheaven.blog.hu/api/trackback/id/tr507138905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása